Ibland höjs röster som varnar för att psykologisk trygghet kan skapa stagnation eftersom den kan leda till att människor blir för bekväma.
Eftersom jag är en stark förespråkare för psykologisk trygghet vill jag passa på att säga att tryggheten i sig inte garanterar goda resultat. Vi måste också ha tydliga mål som känns motiverande, tillit till varandra och en stark drivkraft att göra vårt bästa för kunden. När alla de bitarna är på plats blir det naturligt för oss att utmana oss själva och varandra.
Undersökningar visar att psykologisk trygghet underlättar lärande, innovation, problemlösning och konflikthantering. När vi är trygga på jobbet kan vi lättare diskutera problem, dela med oss av idéer, släppa fram olika åsikter och perspektiv, testa nya lösningar, erkänna misstag och be om hjälp. Vilket i sin tur leder till högre prestation och bättre resultat.
Tanken med psykologisk trygghet är inte att alla ska tycka likadant eller att det aldrig ska förekomma konflikter. Tvärtom. När vi är trygga med varandra OCH har fokus på resultatet blir det naturligt för oss att släppa fram olika åsikter och perspektiv. Ju mer vi kan ta vara på varandras kunskaper och infallsvinklar, desto större är ju chansen att vi når våra mål.
Här är fem saker som inte hör hemma på en psykologiskt trygg arbetsplats eftersom de sänker prestationsförmågan:
❌ Otydliga mål, ramar och spelregler
❌ Låt gå-mentalitet
❌ Teammedlemmar som inte tar sitt ansvar
❌ Att egenintressen sätts före organisationens och kundens bästa
❌ Arbetsuppgifter som känns meningslösa
LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, augusti 2023