Hur skulle det kännas att jobba med en chef som ständigt skryter om sig själv och tappar humöret när hen blir ifrågasatt? Jag får ont i magen bara av tanken.
Ledare som inte tål kritik gör inte bara att medarbetarna mår dåligt. De skapar också en tystnadskultur där dåliga förslag riskerar att få fäste mot bättre vetande – och orsaka stor skada. Jag tänker på Donald Trumps tal i april, när han pratade om att injicera desinfektionsmedel mot Covid-19. Vid hans sida satt experten Dr Birx, som lyssnade på tokigheterna utan att protestera.
Det känns läskigt att tänka på Donald Trumps maktfullkomlighet och hur han har använt sitt enorma inflytande. Men det känns också bra att veta att han är ganska ensam om sin stil. De flesta ledare har förmåga att lyssna på andra – särskilt i Sverige där chefer generellt är kända för sitt demokratiska och konsensusstyrda ledarskap.
Låt den bästa idén vinna
En ledare som aktivt har bett om att bli ifrågasatt är Swedbanks VD Jens Henriksson. När han tillträdde VD-posten presenterades han så här på Linkedin:
”Det här är Jens. Han uppmuntrar alla som jobbar nära honom att våga ifrågasätta och är mån om att den bästa idén ska vinna – även om den inte är hans.”
Jens Henriksson berättade själv i inlägget att han vill att medarbetarna säger till om de tycker hans idé är dålig eller om han har fel.
– Jag tänker snabbt och har lätt att komma på idéer, men jag måste ha människor omkring mig som säger: ”Men Jens, har du tänkt igenom det här?”
Över tusen personer gillade inlägget. Men bland de som kommenterade fanns mer skeptiska röster, som denna:
”Om folk kan ifrågasätta hans beslut – är han då verkligen rätt person för det här jobbet?”
Den frågan är nog inte så ovanlig, särskilt bland de som är vana vid chefer som tycks ha svar på alla frågor. Men i så fall undrar jag: Om ledaren vet allt – vad ska hen ha din kompetens till?
Även om jag inte har sett Jens Henriksson ”in action” som ledare vill jag lyfta fram hans uttalande och ge en eloge till alla chefer som uppmuntrar till en kultur där man vågar ifrågasätta. Och självklart måste ord och handling följas åt. Det funkar inte att chefen efterlyser andras åsikter om hen sedan inte klarar av att lyssna och vara öppen för det som sägs.
Delaktighet ger bättre resultat
Det har forskats en del på sambandet mellan olika ledarstilar och medarbetares prestation. Och en sak är tydlig: När anställda görs delaktiga och känner att deras kunskap tas tillvara, då höjs engagemanget – och därmed resultatet. Ledarens viktiga roll i detta sammanhang slås bland annat fast i en studie publicerad av Hay Group.
När jag var ny som chef i början av 90-talet kändes det lite skamset att svara ”jag vet inte” när jag fick en fråga från en kollega. Jag kunde inte låta bli att undra hur det skulle påverka folks förtroende för mig. Numera är det snarare jag som ställer frågor till andra, suger i mig av deras kunskaper, lyssnar på deras argument och gläds åt att ha så många smarta människor i min närhet. Det betyder inte att jag saknar kompetens eller idéer, tvärtom. Det hjälper mig att bli klokare och får både mig själv och andra att utvecklas.
LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, april 2020
(uppdaterad januari 2021)
PS. Känner du någon ledare som är bra på att engagera medarbetarna och uppmuntra dem att säga sin åsikt? Goda exempel är värda att lyfta fram, så mejla mig i så fall till liselotte@stalbergledarskap.se
(Bilden på Trump: Gage Skidmore/CC BY-SA)
Läs mer: