Känsliga frågor – så ställer du dem och vinner förtroende

Ofta gissar vi hellre vad andra tycker och känner än frågar dem. Men det finns mycket att vinna på att våga fråga – om vi gör det på rätt sätt.

Det finns flera anledningar till att vi ibland drar oss för att fråga. En kan vara att vi inte vill blotta oss själva. Att fråga någon vad den menar – eller vad den tycker om oss – innebär ju att vi visar oss sårbara. Och det kan kännas läskigt. En annan kan vara att vi inte vill göra den andra personen obekväm. Den som blir ombedd att berätta vad den menar eller känner kan ju uppleva det som obehagligt att ”bekänna färg”.

Därför är det inte konstigt att vi ibland väljer att göra egna antaganden i stället för att fråga. Det skulle inte heller funka om vi i alla lägen bad andra berätta för oss om sina tankar och känslor. Då skulle vi inkräkta på deras integritet.


Men många gånger kan vi faktiskt vara mer rättframma än vi tror.
Om en person i din omgivning bär på något jobbigt kan det kännas skönt för vederbörande att du ställer en konkret fråga så att hen får chansen att berätta. Det kan till exempel handla om hur hen mår, hur hen upplever situationen på jobbet, vad hen önskar av dig etc.


Ibland kanske det är du själv som bär på något som du skulle behöva prata om. Om du till exempel har tolkat in åsikter eller avsikter i något som en annan person har sagt eller gjort, då kan du behöva kolla med vederbörande om dina antaganden stämmer. Då ger du personen en chans att ge sin bild av saken. Och du slipper slösa tid på spekulationer. Samtidigt minskar du risken för att ta beslut på felaktiga grunder.
För att få ett så ärligt svar som möjligt behöver du sträva efter att ställa frågan så att den andra personen känner sig trygg med att svara. Ett sätt är att använda jag-budskap, det vill säga att du beskriver hur du själv tänker och känner kring situationen. Du kan till exempel berätta att du har fått en uppfattning om att något ligger till på ett visst sätt, men att du inte vet om det är rätt uppfattat – och utifrån det kan du bjuda in den andra att dela sin bild.


Sedan är det såklart grundläggande att du verkligen lyssnar på svaret. Och att du inte går till motattack om svaret innehåller kritik.
När du visar dig uppriktigt intresserad bygger du förtroende och underlättar för en tryggare och mer öppen kommunikation.

LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, juni 2022