Jag har en nära vän som det är väldigt roligt att diskutera allt möjligt med. En gång kom samtalet att handla om feedback.
– Jag är så trött på folk som sitter tysta på möten, men som börjar gnälla och klaga så fort mötet är slut och chefen har gått, sa han och fortsatte:
– Eller på människor som inte engagerar sig alls i jobbet. De tycker att allt är någon annans ansvar, och därför säger de inte till när de ser något som är fel.
Jag kan verkligen dela hans frustration. För att en verksamhet ska fungera krävs det att alla i organisationen tar ansvar och då är det inget vidare med korridorsnack eller passivitet. Samtidigt ville jag nyansera bilden. Det är alltid intressant att försöka se orsak och verkan, tänker jag. Så jag sa något i den här stilen:
– Det kan finnas flera anledningar till att medarbetare inte säger vad de tycker. Vissa kanske upplever att ledningen inte bryr sig om de anställdas åsikter. Eller ännu värre: Någon kanske har blivit vittne till att ”obekväma” kolleger har hamnat i onåd.
Vi var hur som helst överens om att det är viktigt med öppenhet och ett arbetsklimat där människor både kan ge och ta emot feedback på ett konstruktivt sätt.
Sedan frågade jag:
– Vad gör du själv för att underlätta för andra att ge feedback till dig?
Då blev han tyst en stund och kom fram till att han nog inte gör så mycket.
Nu är min vän inte den som är rädd för andras åsikter, så i hans fall handlar det nog mest om ovana. Men det finns människor som undviker att be om feedback för att de är rädda för att få höra något obekvämt. Frågan är bara vad som är värst. Att höra saker direkt från källan och innan det blivit en surdeg? Eller att få höra det på omvägar, för sent – eller inte alls och därmed gå miste om möjligheten att reda ut missförstånd, ta emot goda idéer och rätta till misstag?
Vill du en ha en bra feedbackkultur på din arbetsplats? Ditt agerande bidrar i allra högsta grad till hur det blir. Särskilt om du är ledare.
Att be om andras åsikter behöver inte vara så svårt, egentligen. Det här rådet gav jag till min vän:
– Du kan helt enkelt fråga: ”Vad tycker du?” Och sedan tacka för att personen delade med sig av sina tankar. För det mesta behövs inte mer än så. Om du vill att fler ska våga säga vad de tycker är det viktigt att du inte går in i en debatt eller skuldbelägger den du bett om feedback.
Och det mesta blir som bekant enklare ju mer man tränar på det.
LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, februari 2020
Ps. Hur funkar det med feedback på din arbetsplats? Vad är bra och vad behöver förbättras? Kanske finns det något jag kan hjälpa till med? Mejla gärna dina tankar till liselotte@stalbergledarskap.se