➤ Att aldrig säga nej till andras önskemål.
➤ Att bara ge beröm – aldrig kritik.
➤ Att linda in sina åsikter för att inte såra.
➤ Att alltid ”skydda” andra från obekväma sanningar.
➤ Att avstå från åtgärder som kan väcka ilska.
Det är inte att vara snäll, om du frågar mig.
Det är snarare tecken på konflikträdsla.
Jag poängterar ofta hur viktigt det är att vi visar omtanke om varandra på jobbet och att empati är en viktig ledaregenskap. Det gör jag för att uppmuntra chefer att visa medmänsklighet och skapa ett tryggt klimat. Och för att de som ser snällhet som en dålig ledaregenskap ska tänka om.
Det jag däremot INTE vill uppmuntra till är ”missriktad snällhet”.
Om chefen blir otydlig, oärlig eller handlingsförlamad i sin rädsla för att såra, oroa eller förarga andra människor – då kan det göra stor skada. Att inte sätta gränser och ta tag i problem är ingredienser i så kallat passivt ledarskap. Det är också den vanligaste formen av destruktivt ledarskap i Sverige, enligt forskning vid Umeå universitet.
I SÅDANA FALL BEHÖVER CHEFEN LÄRA SIG ATT:
✅ Säga obekväma sanningar.
✅ Ta svåra beslut.
✅ Stå upp för sina egna behov och åsikter.
Och det går definitivt att göra detta inom ramen för ett snällt ledarskap. Den som månar om andra har alla förutsättningar att vara tydlig och handlingskraftig på ett sätt som skapar trygghet. Jag brukar säga att vi behöver vara snällmodiga.
Det här kanske låter som självklarheter. Men även sådant som vi vet kan vi behöva bli påminda om. För att kunna reflektera över våra egna beteenden. Och kanske få mod att förändra något invant mönster som tjänat ut sin roll.
👉🏻 Att anlita en coach är ett bevisat effektivt sätt att utveckla sig själv och sitt ledarskap, Vill du veta hur jag kan stötta dig, eller chefer i din organisation, genom coaching? Skicka ett mejl så bokar vi in ett telefonsamtal eller Teamsmöte utan förpliktelser.
LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, juli 2024
Läs mer: