Passiva chefer – ett utbrett och allvarligt problem

Den vanligaste formen av destruktivt ledarskap utövas av chefer som är passiva och frånvarande.
Det visar en kartläggning som gjorts i ett forskningsprojekt vid Umeå universitet.
Att hålla sig undan, avstå från att ta svåra beslut och undvika att ta tag i viktiga saker – det är exempel på passiva beteenden som kan få förödande konsekvenser.
Därför är det så viktigt att en chef kan visa handlingskraft och tala klarspråk. Jag brukar säga att man behöver vara modigt tydlig. Och det hänger inte bara på chefens förmåga och vilja. Det måste också finnas rimliga förutsättningar i organisationen.
Ifall chefens arbetsbelastning är för hög, eller om rollen är otydlig, då är risken större att chefen faller in i destruktiva ledarbeteenden. Detta konstateras i forskningsprojektet – och är något som jag tror att alla med chefserfarenhet kan skriva under på.
Vi behöver alltså stärka ledarskapet från flera håll; både på individ- och organisationsnivå. Forskarna bakom kartläggningen pekar på vikten av att skapa goda förutsättningar för chefen, med balans mellan krav och resurser, och att erbjuda stöd till stressade chefer.
Att den aktivt destruktiva ledarstilen är mindre vanlig än den passiva betyder inte att vi ska sluta uppmärksamma den. Hotfullt, aggressivt eller på annat sätt kränkande beteende är aldrig okej och hör inte hemma på våra arbetsplatser.
Vi behöver uppmuntra ett ledarskap som är både tydligt och empatiskt. Eller som jag brukar kalla det: Snällmodigt.

LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, januari 2023

Vill du bli tryggare i ditt ledarskap?

Individuell coaching har bevisad effekt på ledarskap, välmående och resultat. Kontakta mig om du har frågor eller vill boka ett förutsättningslöst samtal.