När chefen blir illa behandlad

Chefen är ytterst ansvarig för arbetsklimatet i sitt team. Det måste varje ledare förstå och ta på allvar. Men det betyder inte att chefen själv är immun från att bli trakasserad eller utfryst.

I en undersökning som tidningen Chef genomförde 2018 svarade 7 av 10 chefer att de känt oro, rädsla eller ångest på grund av hot, hat eller våld som riktats mot dem.

Några råd ifall du som chef upplever att du blir illa behandlad:

✅ Markera i tidigt skede genom att prata med den som agerat opassande. Beskriv personens beteende i sakliga termer, hur du upplever situationen och hur du vill att personen ska bete sig i stället. Var tydlig. Red också ut eventuella missförstånd och bakomliggande orsaker genom att ställa frågor och lyssna aktivt.

✅ Om beteendet fortsätter, dokumentera så att du har konkreta exempel att referera till. Fortsätt återkoppla och markera att beteendet är oacceptabelt.

✅ Om personen ändå vägrar ändra beteende, sök stöd hos exempelvis din chef eller HR. Det kan också kännas bra att få externt samtalsstöd.

Av de chefer som utsätts för direkta hot är det bara en bråkdel som vidtar rättsliga åtgärder, enligt Chefs undersökning, Kanske finns en rädsla för att situationen i så fall skulle bli värre. Men sett ur ett större perspektiv är det viktigt att brottsliga beteenden anmäls.

Den som på ett schysst sätt är tydlig med spelregler och förväntningar bidrar till så kallad psykologisk trygghet i teamet. Det har alla nytta av. När du sätter gränser skyddar du inte bara dig själv från att bli illa behandlad. Du bygger också förtroende och gör det lättare för andra att känna sig trygga.

👉🏻 Vill du veta hur jag kan stötta dig, eller chefer i din organisation, genom coaching? Skicka ett mejl så bokar vi in ett telefonsamtal eller Teamsmöte utan förpliktelser.

LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, augusti 2024