Ju tryggare vi känner oss i vår arbetsgrupp, desto bättre presterar vi på jobbet. Här är fem sätt att skapa den framgångsrika teamkänslan.
I över 20 år har Amy Edmondson, professor på Harvard Business School, studerat sambandet mellan en tillitsfull företagskultur och starka resultat. Hon har skrivit flera böcker i ämnet, varav den senaste heter The fearless organization – psykologisk trygghet på jobbet.
På en arbetsplats med psykologisk trygghet vågar människor säga vad de tycker och prata även om sådant som kan vara svårt. De är beredda att ta risker och göra fel eftersom de inte är rädda för att bli straffade eller förlöjligade.
Den här typen av arbetsmiljö har visat sig vara mycket gynnsam för ett företags utveckling, produktivitet och effektivitet.
Här är några exempel på saker som en ledare kan göra för att stärka den psykologiska tryggheten i sin grupp:
1. Våga vara sårbar
Bara för att du är chef behöver du inte vara en supermänniska. Tvärtom är det bra för dina medarbetare att se och höra att du kan göra fel och vara osäker. Det hjälper dem att bli modigare så att de vågar testa sina idéer och berätta om sina utmaningar. Och när du öppnar dig för dem får ni en starkare och varmare relation.
2. Var nyfiken och förlåtande
Fråga dina medarbetare vad de tycker om saker och ting – både när det gäller hur verksamheten kan bli bättre och hur de uppfattar dig som chef. Och tacka för den feedback du får. Det skapar förtroende och ökar medarbetarnas engagemang. Se med förlåtande ögon på misstag som inte är avsiktliga och ta i stället fasta på det positiva i att personen försökte och vad ni kan lära av situationen.
3. Sätt tydliga mål och ramar
Om dina medarbetare ska göra sitt bästa behöver de veta vart ni är på väg och hur var och en av dem förväntas bidra. Då känns arbetet mer meningsfullt. Och med tydliga ramar kommer en trygghet som gör det lättare att vara kreativ och ta ansvar.
4. Se till att alla kommer till tals
Vissa medarbetare är mer sociala och pratsamma än andra. Om du inte är uppmärksam på det riskerar du att gå miste om bra tankar och idéer från de mer introverta. Ett sätt att fördela ordet lika på möten är att formulera en frågeställning och be var och en i taget att komma med sina tankar kring den. Underlätta också för gruppmedlemmarna att ge öppen feedback på hur arbetet i gruppen fungerar.
5. Dela personliga berättelser
När vi får veta mer om varandra som människor, inte bara som yrkespersoner, stärks relationen och vi är beredda att göra mer för varandra och för att nå våra gemensamma mål. Hitta något forum där ni kan dela era personliga historier med varandra.
LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, februari 2020
PS. Vilka utmaningar har ni på din arbetsplats? Vad funkar bra och vad behöver förbättras? Kanske finns det något jag kan hjälpa till med? Mejla gärna dina tankar till liselotte@stalbergledarskap.se
Läs mer:
5 saker som kännetecknar ledare med hög emotionell intelligens