Beviset för att fler chefer borde prata om sina utmaningar

datorkvinnor.jpg

En chef ska förmedla trygghet, visa vägen och få medarbetarna att känna framtidstro. Men det är inte hela sanningen. Bra ledare vågar också prata om svårigheter.

Mark Murphy är ledarskapsexpert och författare till flera managementböcker. 2017 genomförde han en studie över hur olika företag använder medarbetarfeedback för att förbättra sin verksamhet. Över 27 000 företagsledare, chefer och medarbetare omfattades av undersökningen. Resultatet blev en överraskning:

– Jag hade ingen aning om hur mycket medarbetare uppskattar när chefer delar med sig av utmaningar de möter, skriver Mark Murphy i en artikel i affärstidningen Forbes.

Murphy konstaterar att det blir enorma fördelar när ledare erkänner att saker inte är perfekta.

Hur kom han fram till det? Jo, genom att undersöka sambandet mellan öppenheten i ett företag och hur medarbetarna trivdes. Bland de medarbetare som uppgav att deras organisation alltid delade med sig öppet av sina utmaningar, kände 63 procent att de kunde rekommendera företaget som en bra arbetsgivare. Bland de medarbetare som hade motsatt upplevelse – alltså att det aldrig pratades om utmaningar – var motsvarande siffra bara 6 procent.

Så om du är chef och vill bygga förtroende: Försök inte att skönmåla läget om du och din organisation har saker att brottas med. Var så öppen som situationen tillåter. Då visar du att du har koll på läget och ger medarbetarna möjlighet att påverka.

Det här kan vara en utmaning för chefer som fått lära sig att en ledare alltid ska utstråla säkerhet och bara prata om hur bra allt går. Men på sistone har allt fler studier pekat på fördelarna med att vara sårbar. Och det behöver inte vara så läskigt som det kanske kan låta.

– Det behövs bara att du erkänner att du inte är perfekt, att företaget inte är perfekt och att andra människor kan ha bättre idéer, säger Mark Murphy.

LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, februari 2020

Läs mer:

5 saker som kännetecknar ledare med hög emotionell intelligens