Antalet sjukskrivna på grund av stress har ökat lavinartat i Sverige mellan 2010 och 2024. Från drygt 6 600 nya sjukfall per månad till drygt 44 600. Åtta av tio sjukskrivna är kvinnor. Detta är ett allvarligt samhällsproblem.
Här kommer en vädjan till dig som är företagsledare, verksamhetsledare, chef eller på annat sätt har en arbetsgivarroll. Det gäller också dig som är politiker med inflytande inom offentlig sektor, där många av de drabbade kvinnorna arbetar.
Du kan inte styra över allt som påverkar människors liv och stressnivåer, men du kan påverka hur de anställda inom din verksamhet har det på jobbet. Det är ditt ansvar att skapa rimliga förutsättningar för dem.
✅ Behandla medarbetarna som den värdefulla resurs de är.
Stressrelaterad ohälsa medför stora bekymmer och kostnader både för individen och organisationen. Vid en studie gjord 2018 uppskattades att varje långtidssjukskrivning kostade arbetsgivaren i snitt 100 000 kronor. Det lär inte ha blivit billigare sedan dess.
✅ Ta vara på medarbetarnas kunskaper och förmågor.
Bjud in de anställda att bidra med idéer om hur verksamheten kan förbättras. Lyssna även på de röster som kan uppfattas som kritiska. Där finns viktig information som kan hjälpa dig att undvika ödesdigra beslut.
✅ Skippa onödig byråkrati.
Våga ifrågasätta och skala bort sådant som inte hör till medarbetarnas kärnverksamhet. Låt var och en fokusera på det hen är bäst på och känner passion inför. Skona de anställda från omständlig administration och överdriven rapportering som stjäl tid och energi.
✅ Visa omtanke och empati.
Du måste inte vara hårdhudad för att lyckas som ledare. Tvärtom. Det finns många studier som visar att medarbetare både mår bättre och presterar bättre när de möts av omtanke och medkänsla, och när det finns så kallad psykologisk trygghet.
✅ Ge cheferna en rimlig chans.
Ledare med personalansvar måste få rätt förutsättningar att axla sin roll och vara ett stöd för sina medarbetare. Se till att de har de resurser som krävs. Det gäller alltifrån arbetsbörda, mandat och budget till kompetensutveckling och ledarstöd.
✅ Erbjud stöd.
Ge chefer och medarbetare stöd att hantera utmaningar i jobbet. Ett sätt kan vara att erbjuda bollplank i form av en coach. Forskning visar att coaching motverkar stress samtidigt som det höjer välmående, självkänsla, effektivitet och problemlösningsförmåga. Det har jag också själv fått kvitto på av personer som jag har coachat.
Vill du veta hur jag kan hjälpa dig, eller chefer i din organisation, genom coaching? Skicka ett mejl så bokar vi in ett telefonsamtal eller Teamsmöte utan förpliktelser.
LISELOTTE STÅLBERG, ledarutvecklare & certifierad coach, maj 2024
Läs mer: